torstai 11. huhtikuuta 2013

Parsarisottoa


Äiskän koekeittiössä valmistettiin tänään parsarisottoa. Koekeittiöstatuksen saavat ruoat, joita valmistan ensimmäistä kertaa ja niitä tarjoillaan myös lapselle. Lopullinen resepti oli googlaamastani Pirkka-reseptistä muokattu ja siitä tuli suunnilleen tällainen:


Sormiruokailijan parsarisotto

1                      nippu tuoretta vihreää parsaa
reilu 1 litra          vettä
2                      suolatonta kasvisliemikuutiota (Herbamare)
1                      sipuli
pari rkl               oliiviöljyä
4 dl                   risottoriisiä
mustapippuria
tilkka limettimehua
tuoretta persiljaa
aikuisten annokseen raastettua parmesanjuustoa

Parsasta poistetaan pari senttiä kannasta ja kuoritaan tangot nupusta alaspäin (osa löytämistäni ohjeista kehotti kuorimaan, osa ei). Parsatangot keitetään vedessä (noin 6 min), jonka jälkeen parsat nostetaan pois ja keitinveteen lisätään kasvisliemikuutiot. Kuullotetaan pilkottu sipuli oliiviöljyssä isossa kattilassa, lisätään riisi ja kuullotetaan, kunnes läpikuultavaa. Lisätään kasvislientä erissä ja sekoitellaan risottoa välillä. Keitetään kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes riisi on kypsää. Risoton tulisi olla rakenteeltaan löysää, joten vettä voi lisätä tarvittaessa. Parsatangot leikataan sopivan pituisiksi paloiksi ja lisätään risottoon. Maustetaan mustapippurilla, persiljalla ja limettimehulla. Aikuiset voivat lisätä annokseensa parmesanjuustoa ja halutessaan suolaa.


Tämä resepti poikkesi alkuperäisestä mm. niin, että vauvan ruokaan sopimattomat ainekset, kuten suola, valkoviini ja parmesanjuusto jäivät pois ruoanlaittovaiheesta. Maun lisäämiseksi tuplasin kasvisliemikuutioiden määrän ja vaihdoin ne tietysti suolattomiin. Persiljaa käytin ruohosipulin asemasta ja lisäsin mukaan limettimehun.

Lapsi sai annoksensa kukkakaalin ja avocadon kera, äiti söi risoton kanssa paistettua halloumia. Jälkiruokana lapsella oli persikkasosetta ja äidillä pähkinäsuklaata.

Lapsi innostui risotosta todella ja lappoi sitä suuhunsa tarmokkaasti. Annoin risottoa jopa alkuperäistä annosta enemmän! (lattialta löytyi kylläkin yllättävän suuri määrä, kun irtonaiset riisinjyvät oli kerätty keoksi) Parsaa hän tosin uskaltautui maistamaan vasta ruokailun loppupuolella, mutta söi sitäkin useamman palasen.

Itse epäilin, että risotosta tulisi melko mautonta, mutta onneksi näin ei käynyt ja ruoka oli minunkin mielestäni oikein hyvää. Tätä voi siis tehdä toistekin ja risottopohjaanhan voi lisätä mitä vain kasviksia tai mitä vaan muuta mitä sattuu mieleen juolahtamaan.

Risotto on toki sormiruokailijalle tarjottuna hyvin sotkuista, joten en suosittele tätä ruokaa väsyneelle tai ärtyisälle päivälle. Jos siis omaa pinnaasi kiristää...

Jälkitunnelmia, innostuneilta ruokailijoilta kun unohtui kuvan ottaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!